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Veranstaltung

Some Fundamentals of Cultural Studies, with 12 Recipes

  • Funktionen:

Grunddaten

Veranstaltungsart Vorlesung/Online SWS 2.00
Veranstaltungsnummer 70401 Semester SS 2021
Sprache Englisch Studienjahr
Hyperlink Stud.IP Lehrveranstaltung nicht mit Stud.IP synchronisiert

Belegung über StudIP

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Module

6300280 Grundlagen der Kulturwissenschaft (Anglistik/Amerikanistik) 1
6300290 Grundlagen der Kulturwissenschaft (Anglistik/Amerikanistik) 2
6380050 Grundlagen der Kulturwissenschaft (Anglistik/Amerikanistik) 1 für Lehramt
6380110 Grundlagen der Kulturwissenschaft (Anglistik/Amerikanistik) 2 für Lehramt
6380370 Grundlagen der Kulturwissenschaft (Anglistik/Amerikanistik) 1
6380380 Grundlagen der Kulturwissenschaft (Anglistik/Amerikanistik) 2

Termine Gruppe: [unbenannt] iCalendar Export für Outlook

  Tag Zeit Rhythmus Dauer Raum Raum-
plan
Lehrperson Status Bemerkung fällt aus am Max. Teilnehmer/-innen
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Mi. 09:15 bis 10:45 woch 07.04.2021 bis 16.07.2021  Onlineveranstaltung - Onlineveranstaltung Raumplan Crane findet statt Verantwortliche und Durchführende Lehrperson: N. N.   100
Gruppe [unbenannt]:
 

Verantwortliche Person

Verantwortliche Person Zuständigkeit
Prof. Dr. phil. habil. Kylie Crane

Studiengänge

Studiengang/Abschluss/Prüfungsversion Semester Teilnahmeart
Anglistik/Amerikanistik, Bachelor (Erstfach, 2018) 1. - 6. Semester wahlobligatorisch
Anglistik/Amerikanistik, Bachelor (Erstfach, 2020) 1. - 6. Semester wahlobligatorisch
Anglistik/Amerikanistik, Bachelor (Zweitfach, 2018) 1. - 6. Semester wahlobligatorisch
Anglistik/Amerikanistik, Bachelor (Zweitfach, 2020) 1. - 6. Semester wahlobligatorisch
Berufspädagogik: Fach Englisch, Bachelor Berufspädagogik (Zweitfach, 2017) 1. - 6. Semester wahlobligatorisch
Berufspädagogik: Fach Englisch, Bachelor Berufspädagogik (Zweitfach, 2020) 1. - 6. Semester wahlobligatorisch
Berufspädagogik: Fach Englisch, Master Berufspädagogik (Zweitfach, 2020) 1. - 6. Semester wahlobligatorisch
British and American Transcultural Studies, Master (2016) 1. - 4. Semester wahlobligatorisch
British and American Transcultural Studies, Master (Erstfach, 2020) 1. - 4. Semester wahlobligatorisch
British and American Transcultural Studies, Master (Zweitfach, 2020) 1. Semester wahlobligatorisch
Englisch, Beifach Lehramt (2019) 1. - 7. Semester wahlobligatorisch
Englisch, LA an Gymnasien (2019) 1. - 10. Semester wahlobligatorisch
Englisch, LA an Regionalen Schulen (2019) 1. - 10. Semester wahlobligatorisch
Englisch, LA für Sonderpädagogik (2019) 1. - 9. Semester wahlobligatorisch
Grundschulpädagogik, LA an Grundschulen (2019) 1. - 9. Semester wahlobligatorisch
Wirtschaftspädagogik, Bachelor (2017) 1. - 6. Semester wahlobligatorisch
Wirtschaftspädagogik, Master (2017) 1. - 4. Semester wahlobligatorisch

Zuordnung zu Einrichtungen

PHF/Institut für Anglistik/Amerikanistik (IAA)

Inhalt

Lerninhalte

In positioning food as a form of cultural studies, this lecture takes up Raymond Williams's observation that "[c]ulture is ordinary: that is where we must start". Food is ordinary. It is crucial to survival, and also a carrier of a lot of cultural meaning. We are not necessary 'what we eat', but what – and how – we eat (and prepare and serve and share) food is a rich source for cultural studies inquiry.

Accordingly, key concepts and methodologies of Cultural Studies will be explored in this lecture by examining food, specifically: recipes. Taking several different media formats into account – recipe books, recipe collections (e.g. online), professional cooking shows, reality cooking shows – recipes will be shown to be really interesting cultural artefacts. Attention will be paid to the specifics of the formats and how they shape the text and its reception.

Practices of food preparation and consumption are, further, rich sites of investigation into such key concepts as: gender, ethnicity, age, class, desire, diaspora, religion, performativity, nation, and globalisation (amongst others). Such terms will be introduced and employed to examine the 12 recipes that form the backbone of this lecture.

(Disclaimer: whether we actually look at 12 recipes will depend on the final length of the semester, as there will also be a general introductory session, and some sessions might even look at two or more (!) recipes.)

Strukturbaum

Keine Einordnung ins Vorlesungsverzeichnis vorhanden. Veranstaltung ist aus dem Semester SS 2021 , Aktuelles Semester: Sommer 2024